MCT

Waar helpt MCT bij?

MCT-poeder is een voedingssupplement dat triglyceriden van gemiddelde lengte bevat. (Medium Chain Triglycerides)

De populariteit is de afgelopen jaren snel gegroeid, grotendeels dankzij de vele voordelen die het biedt, waaronder gewichtsverlies, verhoogd metabolisme, verminderd risico op hartaandoeningen en meer.

Deze gids voor MCT-poeder beschrijft wat het poeder is, hoe het een positieve invloed kan hebben op je dieet, hoe je het kunt consumeren voor maximaal voordeel en andere nuttige informatie.


MCT-poeder helpt bij het volgende:

  • Sneller vetverlies
  • Een vol gevoel
  • Onderdrukken van de eetlust
  • Verbeteren van atletische prestaties
  • Vergroten van cognitieve prestaties
  • Het verlagen van cholesterol 

Om volledig te begrijpen wat MCT-poeder is, moeten we eerst de afkorting MCT definiëren.

MCT staat voor middellange ketens triglyceriden. (Medium Chain Triglycerides)

Triglyceriden vormen over het algemeen de meerderheid van de vetten die we eten. Binnen deze vetten bevatten alle triglyceriden vetzuren, waarvan er drie hoofdtypen zijn: vetzuren met lange ketens (LCFA's), vetzuren met middellange ketens (MCFA's) en vetzuren met korte ketens (SCFA's). De ketenlengte verwijst naar het aantal koolstofatomen in elk van de vetzuren.

De meeste oliën en olieproducten die je gebruikt om bijvoorbeeld roerbak- en saladedressings te maken (bijvoorbeeld olijfolie), zijn triglyceriden met een langere keten, wat betekent dat ze het grootste aantal koolstofatomen in hun vetzuren hebben.

Triglyceriden met middellange ketens (MCT's) hebben daarentegen (je raadt het al) een gemiddeld aantal koolstofatomen - tussen zes en twaalf om precies te zijn.

Het volgen van een keto-dieet en het nemen van MCT's, zal je lichaam in ketose brengen, wat je op zijn beurt zal helpen om sneller vet te verbranden.

MCT-poeder of MCT-olie

Zowel MCT-oliepoeder (MCT-poeder) als MCT-olie bieden belangrijke voordelen, zoals hierboven beschreven.

Alleen omdat het verschillende soorten stoffen zijn, wil dat nog niet zeggen dat de ene of de andere beter is.

Het kiezen tussen de twee komt dus echt neer op hoe je van plan bent ze te gebruiken.

Als je bijvoorbeeld meer van smoothies houdt dan salades en meer van notenpasta dan van notenrepen, dan is MCT-poeder van KetoBalans waarschijnlijk de betere keuze voor jou.

MCT-poeder is superhandig en makkelijk mee te nemen voor een snelle lunch of snack on the road.

Aan de andere kant zijn MCT's zo'n gunstig totaalsupplement voor de meeste levensstijlen dat het nooit kwaad kan om zowel MCT-poeder als MCT-olie in de keuken bij de hand te hebben.