KETO WETENSCHAP

Het ketogene dieet wordt in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen die veel verder gaan dan gewichtsverlies. Hier zijn slechts een paar manieren waarop keto je kan helpen om je beter, sterker en helderder te voelen.

Keto voor gewichtsverlies

Waarschijnlijk de belangrijkste reden die keto beroemd heeft gemaakt: Vetverlies. Keto kan het lichaamsgewicht, lichaamsvet en lichaamsgewicht aanzienlijk helpen verminderen en tegelijkertijd de spiermassa behouden [*].

Keto voor uithoudingsvermogen

Het ketogene dieet kan het uithoudingsvermogen van atleten helpen verbeteren. Het kan echter even duren voordat atleten zich wennen aan het verbranden van vet in plaats van aan glucose voor energie [*].

Keto voor darmgezondheid

Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen een lage suikerinname en een verbetering van de symptomen van prikkelbare darmsyndroom (IBS). Een studie toonde aan dat het ketogene dieet buikpijn en de algehele kwaliteit van leven bij mensen met IBS kan verbeteren [*].

Keto voor diabetes

Het ketogene dieet kan helpen om de bloedglucose- en insulinespiegels in balans te houden. Het verminderde risico op insulineresistentie kan stofwisselingsziekten zoals diabetes type 2 helpen voorkomen [*].

Keto voor hartgezondheid

Het keto-dieet kan risicofactoren voor hartaandoeningen helpen verminderen, waaronder verbetering van het HDL-cholesterolgehalte, de bloeddruk, triglyceriden en LDL-cholesterol (gerelateerd aan plaque in de slagaders) [*].

Keto voor hersengezondheid

Ketonlichamen zijn in verband gebracht met mogelijke neuroprotectieve en ontstekingsremmende voordelen. Daarom kan het keto-dieet mensen met aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer ondersteunen, naast andere degeneratieve hersenaandoeningen [*] [*].

Keto voor epilepsie

Het ketogene dieet werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld om aanvallen bij epileptische patiënten, met name kinderen, te helpen voorkomen. Tot op de dag van vandaag wordt ketose gebruikt als een therapeutische methode voor mensen die aan epilepsie lijden [*].

Keto voor PMS

Naar schatting 90% van de vrouwen ervaart een of meer symptomen die verband houden met PMS [*] [*].

Het keto-dieet kan helpen de bloedsuikerspiegel in balans te houden, chronische ontstekingen te bestrijden, de opslag van voedingsstoffen te stimuleren en de onbedwingbare trek te verminderen - dit alles kan de PMS-symptomen helpen verlichten [*] [*].

 

Is het Keto-dieet veilig?


Ketose is een veilige en natuurlijke metabolische toestand. Maar het wordt vaak verward met een zeer gevaarlijke metabolische toestand, ketoacidose genaamd, die vaak voorkomt bij mensen met diabetes [*].

Het ketogeen dieet richt zich op insuline. Insuline is een hormoon van je lichaam waarop een ketogeen dieet zich richt. Het is een hormoon dat wordt afgescheiden door de alvleesklier en dat het metabolisme van vet en koolhydraten reguleert, met name in het bloed.

De belangrijkste taak van de alvleesklier is het reguleren van de distributie van energie naar de cellen van het lichaam vanuit vetopslag.

Een andere taak van de alvleesklier is om de bloedsuikerspiegel te reguleren door lipoproteïnen (of vetteiwitten) te produceren die fungeren als een soort gerechtsdeurwaarder voor je bloedstroom en de vetcel in je lichaam opsluiten zodra de glucose is omgezet in vet.

Als je koolhydraten eet, moet het lichaam meer insuline produceren om de verhoogde glucosespiegels in het lichaam bij te houden en uiteindelijk begint je lichaam insuline te weerhouden, wat uiteindelijk leidt tot diabetes type 2.

Als je minder koolhydraten eet, is er minder insuline nodig om je bloedbaan te 'bewaken' en je bloedsuikerspiegel te reguleren. Dit betekent simpelweg minder vetopslag als resultaat.