Oxalaten en de Negatieve Symptomen in het Lichaam

Oxalaten en de Negatieve Symptomen in het Lichaam

May 15, 2023Jasper Maalderink

Oxalaten zijn organische verbindingen die van nature in verschillende voedingsmiddelen voorkomen, waaronder veel groenten en fruit.

Hoewel ze van nature in het lichaam voorkomen en gewoonlijk onschadelijk zijn in gematigde hoeveelheden, kan een overmatige inname van oxalaten bij sommige mensen tot gezondheidsproblemen leiden.

In deze blog zullen we ons richten op enkele van de negatieve symptomen die geassocieerd worden met hoge niveaus van oxalaten in het lichaam.

Nierstenen

Een van de bekendste gezondheidsproblemen die verband houden met een hoge inname van oxalaten is de vorming van nierstenen. Oxalaten kunnen zich in de nieren binden aan calcium en vormen kristallen, die uiteindelijk nierstenen kunnen worden. Deze stenen kunnen zeer pijnlijk zijn en kunnen leiden tot symptomen zoals pijn in de rug of zijkant, bloed in de urine, frequente drang om te plassen, en misselijkheid of braken.

Spijsverteringsproblemen

Oxalaten kunnen ook spijsverteringsproblemen veroorzaken. Dit komt omdat ze kunnen binden aan mineralen in het spijsverteringskanaal, waardoor de opname ervan wordt belemmerd. Dit kan leiden tot symptomen zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en constipatie. Bovendien kan een hoog gehalte aan oxalaten in de voeding leiden tot een verminderde opname van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en magnesium.

Ontstekingen

Er is enig bewijs dat suggereert dat oxalaten kunnen bijdragen aan ontstekingen in het lichaam. Dit kan leiden tot een verscheidenheid aan symptomen, afhankelijk van het betrokken lichaamsdeel.

Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot gewrichtspijn als de ontsteking de gewrichten treft, of huidproblemen als de ontsteking de huid treft.

Hoe te beheren

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen gevoelig is voor de effecten van oxalaten en dat de meeste mensen ze zonder problemen in gematigde hoeveelheden kunnen consumeren.

Echter, voor degenen die gevoelig zijn, kan het nuttig zijn om de inname van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan oxalaten te beperken, zoals spinazie, rabarber, bieten, en sommige noten en zaden.

Daarnaast kan het nuttig zijn om voldoende calcium in de voeding op te nemen, omdat dit kan helpen om de oxalaten in het spijsverteringskanaal te binden en te voorkomen dat ze zich in de nieren ophopen.

Voldoende hydratatie kan ook helpen om de oxalaten door het lichaam te spoelen en de vorming van nierstenen te voorkomen.

Conclusie

Oxalaten kunnen aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken.

Als je symptomen ervaart die je denkt dat verband kunnen houden met je inname van oxalaten, zoals herhaalde nierstenen, spijsverteringsproblemen of onverklaarde ontstekingen, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.

Het is niet nodig, noch is het gezond, om alle voedingsmiddelen met oxalaten volledig te vermijden.

Focus je op vlees, vis en eieren wat nagenoeg vrij is van oxalaten

Het begrijpen van je eigen lichaam, het kennen van de risico's en het nemen van voorzorgsmaatregelen, zoals het handhaven van een evenwichtig dieet, het verhogen van de inname van calcium en het zorgen voor voldoende hydratatie, kan helpen om de potentiële negatieve effecten van oxalaten in evenwicht te houden en te beheren.

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment