Het verschil tussen vis- en krillolie

Het verschil tussen vis- en krillolie

Mar 03, 2023Jasper Maalderink

Visolie en krillolie zijn beide populaire supplementen die omega-3 vetzuren bevatten, die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Ze komen echter uit verschillende bronnen en hebben enkele verschillen wat betreft samenstelling en voordelen.

In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen tussen vis- en krillolie verkennen en je helpen bepalen welke de beste keuze voor je kan zijn.

Bronnen

Visolie is afkomstig van vette vis zoals zalm, tonijn, sardines en ansjovis. De olie wordt uit de weefsels van de vis gehaald, meestal door middel van een proces genaamd moleculaire distillatie, dat eventuele verontreinigingen zoals zware metalen, PCB's en dioxines verwijdert.

Krillolie daarentegen is afkomstig van kleine garnaalachtige wezens genaamd krill die in de oceaan leven. Krillolie wordt meestal geoogst uit de ongerepte wateren van Antarctica en wordt onmiddellijk verwerkt om de versheid en zuiverheid te behouden.

Samenstelling

Visolie en krillolie bevatten beide twee hoofdtypen omega-3 vetzuren: EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Het belangrijkste verschil tussen beide is echter de vorm waarin ze worden geleverd. Visolie levert EPA en DHA in triglyceridevorm, terwijl krillolie ze in een fosfolipidevorm levert. Dit maakt de omega-3's in krillolie gemakkelijker voor het lichaam om te absorberen en te gebruiken.

Naast omega-3's bevat krillolie ook een krachtige antioxidant genaamd astaxanthine.

Deze antioxidant helpt de olie te beschermen tegen oxidatie en degradatie, die kunnen optreden wanneer deze wordt blootgesteld aan lucht en licht. Astaxanthine staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en stijfheid.

Voordelen

Zowel vis- als krillolie bieden een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Zo kunnen ze de gezondheid van het hart verbeteren door ontstekingen te verminderen, triglyceriden en slechte cholesterol te verlagen en goede cholesterol te verhogen.

Ze kunnen ook de hersenfunctie, het geheugen en de cognitieve prestaties verbeteren en symptomen van depressie en angst verminderen.

Sommige studies suggereren echter dat krillolie effectiever kan zijn bij het verbeteren van deze resultaten, vanwege de hogere biologische beschikbaarheid en antioxidantgehalte.

Krillolie kan ook extra voordelen bieden die visolie niet biedt.

Zo suggereren sommige studies dat krillolie kan helpen bij het verminderen van PMS-symptomen, zoals krampen, opgeblazen gevoel en stemmingswisselingen. Het kan ook de gezondheid van de huid verbeteren, het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen en beschermen.

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment