Wat zegt de wetenschap over keto?

Wat zegt de wetenschap over keto?

Jan 04, 2021Jasper Maalderink

De onderstaande pagina vat het belangrijkste wetenschappelijke bewijs samen achter koolhydraatarme en keto-diëten.

Hoewel deze diëten door sommige doktoren nog steeds als enigszins controversieel worden beschouwd, is er nu kwalitatief hoogstaand bewijs ter ondersteuning voor gewichtsverlies en bepaalde metabolische aandoeningen, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en sommige vormen van dyslipidemie.

Bovendien suggereert het overweldigend bewijs ook dat natuurlijke verzadigde vetten goed zijn met betrekking tot de gezondheid, waarschuwingen over de gezondheidsrisico's van rood vlees zijn gebaseerd op zwak bewijs met zeer lage zekerheid, en vetarme diëten lijken geen speciale gezondheids- of gewichtsvoordelen te hebben. buiten die van een koolhydraatarm dieet.

Meta-analyses

Een aantal meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (GGO's), die als het sterkste en meest beste type bewijs worden beschouwd, zijn tot dezelfde conclusie gekomen: koolhydraatarme diëten presteren meestal beter dan andere diëten voor gewichtsverlies gedurende maximaal twee jaar.

Twee recente voorbeelden laten een groter gewichtsverlies zien bij koolhydraatarme diëten in vergelijking met vetarme diëten in onderzoeken die van acht weken tot 24 maanden duurden:

PLoS One 2015: Dieetinterventie voor volwassenen met overgewicht en obesitas: vergelijking van koolhydraatarme en vetarme diëten. Een meta-analyse 

The British Journal of Nutrition 2016: Effecten van koolhydraatarme diëten versus vetarme diëten op lichaamsgewicht en cardiovasculaire risicofactoren: een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken 


Koolhydraatarm leidt niet alleen tot meer gewichtsverlies dan andere vergelijkbare diëten, het resulteert ook in meer vetverlies, vooral wanneer koolhydraten beperkt zijn tot 50 gram per dag:

Obesity Reviews 2016: Impact van koolhydraatarm dieet op lichaamssamenstelling: meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies 

De grenzen van laag vetgehalte

Een artikel uit 2015 in het tijdschrift The Lancet vat alle belangrijke wetenschappelijke onderzoeken samen met vetarm gewichtsverlies.

De conclusie? Er is geen bewijs dat een vetarm dieet mensen helpt af te vallen, in vergelijking met andere dieetadviezen.

De hierboven genoemde meta-analyses laten zelfs zien dat mensen de neiging hebben om significant meer gewicht te verliezen als ze voedingsadviezen krijgen, waaronder het mogen eten van vet tot verzadiging.

The Lancet 2015: Effect van vetarme dieetinterventies versus andere dieetinterventies op gewichtsverandering op de lange termijn bij volwassenen: een systematische review en meta-analyse.

GGO's laten significant meer gewichtsverlies zien bij koolhydraatarme diëten dan bij andere diëten

Volgens de laatste telling van de Public Health Collaboration UK zijn er minstens 31 recente GGO's die significant beter gewichtsverlies laten zien bij koolhydraatarme diëten.

Het aantal onderzoeken dat het tegenovergestelde laat zien? Nul.

Hier zijn drie van de beste GGO's tot nu toe:

New England Journal of Medicine 2008: Gewichtsverlies met een koolhydraatarm, mediterraan of vetarm dieet 


Dit was een tweejarige proef waarin 322 mensen willekeurig werden toegewezen om een ​​mediterraan dieet, een vetarm dieet of een koolhydraatarm dieet te volgen. Tegen het einde van de studie had de koolhydraatarme groep het meeste gewicht verloren, ook al mochten ze zoveel koolhydraatarm voedsel eten als nodig was om zich tevreden te voelen; de andere twee groepen volgden een caloriearm dieet.

Annals of Internal Medicine 2014: Effecten van koolhydraatarme en vetarme diëten: een gerandomiseerde studie 


In deze eenjarige studie werden 148 mensen gerandomiseerd om een ​​koolhydraatarm dieet (minder dan 40 gram koolhydraten per dag) of een vetarm dieet (minder dan 30% energie uit vet per dag) te consumeren. Naast het verlies van 3,5 kg (7,7 lbs) meer dan de vetarme groep, had de koolhydraatarme groep ook grotere verbeteringen in high-density lipoprotein (HDL) cholesterol, triglyceriden (TG) en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Journal of the American Medical Association 2007: Vergelijking van de Atkins-, Zone-, Ornish- en LEARN-diëten voor gewichtsverandering en gerelateerde risicofactoren bij premenopauzale vrouwen met overgewicht. Het onderzoek naar gewichtsverlies van A tot Z: een gerandomiseerde studie.


Een van de meest bekende onderzoeken naar gewichtsverlies (vaak de A tot Z-studie genoemd) omvatte het randomiseren van premenopauzale vrouwen met overgewicht om ofwel koolhydraatarm (Atkins), matig koolhydraatarm (Zone), vetarm (Ornish) te eten. ), of caloriearm, portiegestuurd (LEARN) dieet gedurende één jaar. Aan het einde van het onderzoek hadden de vrouwen in de koolhydraatarme groep twee keer zoveel gewicht verloren (4,7 kg of 10,3 lbs) als de Ornish- en LEARN-groepen en bijna drie keer zoveel als de vrouwen in de Zone-groep.

More articles

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter