Kaas en constipatie

Kaas en constipatie

May 03, 2021Jasper Maalderink

Als je van zuivel houdt maar een gevoelige maag hebt, wil je dit lezen. 

Wat is het verschil tussen A1 en A2 zuivel?

Je weet misschien wel of niet dat veel van het eiwit in kaas een eiwit is dat "caseïne" wordt genoemd.

Hoewel de meeste zoogdieren een bepaald type caseïne maken dat "A2" -caseïne wordt genoemd, ontwikkelden veel runderen ook een genetische mutatie waardoor ze een tweede type caseïne konden maken, genaamd "A1-caseïne" 

Vergeet dit maar even.


Het verschil tussen A2- en A1-caseïne is dat A1-caseïne-eiwit in één bouwsteen verschilt. Zuivel van andere bronnen dan koeien, zoals van geiten, schapen en buffels, bevat geen A1-caseïne, alleen A2-caseïne.

A1 zuivel kan constipatie veroorzaken.

Het gevolg van deze verandering in structuur is dat A1 caseïne, maar niet A2 caseïne, wordt afgebroken in onze ingewanden om een chemische stof te maken genaamd β casomorfine 7, die, zoals de naam suggereert, een morfine-achtige opioïde is!

Van β-casomorfine 7 is bewezen dat het zich bindt aan receptoren in de darmen en constipatie en andere onaangename darmsymptomen KAN veroorzaken

Dus, als je net als ik ben en van kaas houdt (en misschien zelfs verslaafd bent) maar ook een gevoelige maag hebt, wat moet je dan doen!?

Weet je nog dat ik zei dat alleen vee de genetische mutatie ontwikkelde om A1 caseïne te maken, en dat alleen A1 caseïne kan worden afgebroken tot β-casomorfine 7?

Dit houdt in dat als je zuivelproducten van andere dieren eet, je maag geen β casomorfine 7 aanmaakt en je mogelijk minder buikproblemen krijgt. Er is zelfs onderzoek om dit te ondersteunen (artikel).

Dus wanhoop de volgende keer dat kaas je maag van streek maakt niet, maar probeer in plaats daarvan geitenkaas, schapen- of buffelmelkkaas te eten.

Probeer Parmezaanse kaas te vervangen door Pecorino Romano. Ze smaken hetzelfde maar Pecorino is van schapen, is A2 en is veel minder ontstekingsremmend.

Als je mozzarella krijgt, neem dan Buffalo Mozzarella! Het is niet alleen A2, maar ook rijker en lekkerder dan mozzarella van koeien.

Andere geweldige kazen die waarschijnlijk gemakkelijk te vinden zijn en gemaakt zijn van schapen- of geitenzuivel, zijn onder meer feta, manchego, halloumi en roquefort.

More articles

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter