Meteen naar de content

Klantenservice: info@ultimusnutrition.com

Ultimus Nutrition Blog

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens een plateau?

Als je een keto-dieet hebt gevolgd om af te vallen, kan het lastig zijn als je een tijdelijk plateau hebt bereikt. 

Als je een aanzienlijke hoeveelheid gewicht wilt verliezen, maar je weegschaal al een tijdje niet meer is gezakt, kan het kijken naar de succesverhalen van anderen en het zien van voor- en na-foto's ronduit ontmoedigend zijn.

Of je keto nu alleen gebruikt voor vetverlies of als een vorm van medische therapie, het is geen snelle oplossing. Je moet er voor de lange termijn in zitten.

Je hebt alles geleerd over veel voorkomende keto-voedingsmiddelen en gewichtsverliesfouten, maar hoe blijf je gemotiveerd tijdens een plateau?

 

Dit zijn de 6 tips om je te helpen gefocust te blijven tijdens een weegplateau.

1. Koolhydraatarm leven als levensstijl, niet als dieet

Keto is geen magische oplossing voor gewichtsverlies van de ene op de andere dag. Voor degenen die maar een paar kilo's willen verliezen, kan het snel gebeuren, maar als je veel wilt afvallen, moet je er voor de lange termijn in blijven.

Denk maar aan wanneer je naar een plaats rijdt die honderden of misschien zelfs een paar duizend kilometer verderop ligt.

Op zo'n lange reis zullen dingen je vertragen of je een beetje van het goede spoor afleiden. Sommige dingen die je verwacht en van plan bent, zoals stoppen om naar het toilet te gaan, gas tanken en uw benen strekken.

Er zijn andere dingen die je niet verwacht, zoals wegenbouw of een ongeval dat dingen tegenhoudt. Geen van deze pauzes of vertragingen betekent dat je je bestemming niet bereikt. Je bent nog onderweg; je bent alleen even gestopt.

Plateaus zijn normaal tijdens het afvallen. Zelden bereikt iemand een belangrijk doel door de hele weg vlot te zeilen. Vaker zijn er hier en daar hobbels en hikken - zoals een omweg die je een beetje uit de weg brengt tijdens een lange rit - maar dit zijn geen permanente omwegen die je ervan weerhouden om op je uiteindelijke bestemming aan te komen. 

2. Geef de "plateaus" een andere definitie 

Beoordeel je voortgang niet alleen met de weegschaal. Het is niet ongebruikelijk dat de lichaamsgrootte en vorm veranderen, zelfs als het gewicht van de weegschaal niet verandert. Dit betekent dat je afmetingen (en je kledingmaat) kunnen veranderen, zelfs als je gewicht niet veel of helemaal niet afneemt.

De meeste mensen denken dat ze moeten afvallen als ze een intensieve training doen (zeg 90 minuten circuittraining in een sportschool).

En inderdaad, als je voor en direct na zo'n training weegt, gaat de weegschaal omlaag vanwege zweten en gewichtsverlies door water.

Als je echter de komende dagen spierpijn krijgt, moet je niet verbaasd zijn als de schaal omhoog gaat. Dat komt omdat spierpijn aangeeft dat je spieren tijdelijk ontstoken zijn, en een ontsteking veroorzaakt vochtretentie en zwelling in die spier.

Nogmaals, laat de weegschaal je niet gek maken. 

3. Respecteer de complexiteit van je lichaam

Als je je op een plateau bevindt - of zelfs als je dat niet bent - is het niet het beste idee om elke dag op de weegschaal te gaan staan. Als je een gezonde emotionele relatie hebt met het getal dat je ziet, of het nu omhoog, omlaag of hetzelfde is, dan is het oké om jezelf elke dag te wegen.

Over het algemeen raad ik het echter niet aan.

Te veel van ons laten dat aantal - dat gewoon de kracht is van de zwaartekracht van de aarde op ons fysieke lichaam - onze stemming voor de dag bepalen, en ons vertellen of we goede, waardige, goede mensen zijn of niet. Als je weegschaalgewicht dit soort spelletjes met je speelt, ga er dan niet op staan.

 4. Focus op de andere voordelen van keto

Als je je gefrustreerd en teleurgesteld voelt omdat de weegschaal niet omlaag gaat, focus je dan op de andere voordelen van keto.

Is je humeur beter? Hoe is je huid? Je energie of gewrichtspijn? Als je een vrouw bent, is je cyclus dan beter?

Vrouwen en mannen - hoe is het met je libido? Als je je bloedsuikerspiegel meet, bevindt deze zich dan binnen een gezond bereik? Dit zijn allemaal goede tekenen!

Als je in ketose blijft, ondergaat je lichaam interne positieve veranderingen, zelfs als je gewicht niet verandert. Keto is gunstig voor zoveel dingen, zelfs bij mensen die geen overgewicht hebben en nooit hebben gehad. De korte lijst bevat:

 • migraine
 • GORD
 • epilepsie
 • PCOS
 • jicht
 • ziekte van Parkinson
 • De ziekte van Alzheimer en meer

Mensen die keto doen, rapporteren doorgaans een beter energieniveau, scherper denken en het vermogen om vele uren tussen maaltijden door te gaan zonder zich beverig, prikkelbaar of licht in het hoofd te voelen.

Naast die subjectieve en zelfgerapporteerde effecten van een ketogeen dieet, zijn er meetbare biomarkers die duidelijk verbeteren door op deze manier te eten, zelfs als iemand geen ons verliest.

5. Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit is een hele opgave, maar probeer je keto-reis niet te vergelijken met die van iemand anders. Sociale media zitten vol met schijnbaar wonderbaarlijke verhalen over gewichtsverlies en transformatiefoto's. Gebruik deze succesverhalen als motivatie en aanmoediging, niet als een straf.

Gebruik ze als bewijs dat als iemand anders een dramatische transformatie kan ondergaan, jij dat ook kunt, maar begrijp dat die persoon jou niet is. Je bent een uniek individu, met je eigen specifieke koolhydraattolerantie en insulinegevoeligheid, stofwisseling, genetica en medische geschiedenis. Je bent in het proces van je eigen transformatie en het zal er niet precies hetzelfde uitzien als dat van iemand anders.

6. Maak een niet-gewichtsgerelateerd doel

Als je je gefrustreerd voelt door langzaam of niet afvallen, streef dan naar een nieuw persoonlijk record op een ander deel van je leven.

Als je loopt of rent, ga dan verder of sneller dan in het verleden. Als je gewichten heft, daag jezelf dan uit voor een nieuw persoonlijk record of werk aan het doen van pull-ups zonder hulp.

Als je geen atleet bent, overweeg dan om een nieuwe hobby te beginnen of deel te nemen aan een nieuwe activiteit. Anderen helpen is een manier om je gedachten af te leiden van wat je ziet als je eigen 'problemen' of worstelingen. Anderen van dienst zijn is iets wat je kunt doen op elk formaat of gewicht.

Wat je doel ook is, je gaat hem absoluut halen!

  Vorige post
  Volgende post

  Reactie plaatsen

  Alle comments worden van te voren bekeken.

  Bedankt voor het abonneren

  Dit e-mailadres is al geregistreerd

  Winkel de look

  Kies optie

  Bewerken
  Terug op voorraad melding
  this is just a warning
  Inloggen