Meteen naar de content

Klantenservice: info@ultimusnutrition.com

Ultimus Nutrition Blog

Het ketogene dieet verhoogt de levensduur en de gezondheid van muizen

Naast dat het een effectieve manier is om je lichaamsvet kwijt te raken, diabetes te genezen en mogelijk andere chronische ziekten, zoals dementie, te behandelen, blijft de vraag: is het ketogene dieet echt goed voor de gezondheid van de gemiddelde persoon op de lange termijn?

Het korte antwoord is dat we het niet echt weten omdat niemand een langdurig gecontroleerd onderzoek bij mensen heeft gedaan. Sommige gegevens over dieren die zijn gepubliceerd in een van 's werelds meest prestigieuze wetenschappelijke tijdschriften, Cell Metabolism, suggereren echter dat dit misschien zo is!

In deze studie werden normale gezonde volwassen muizen opgesplitst in drie dieetgroepen. De ene groep at een controledieet met muizenvoer met matige koolhydraten, een andere groep at een dieet met weinig koolhydraten maar niet helemaal ketogeen, en de derde at een goed ketogeen dieet.

Belangrijk is dat alle drie de diëten evenveel calorieën bevatten, dus caloriebeperking had geen invloed op de experimentele resultaten. Bijzonder te noemen was dat de ketogene dieetgroep niet alleen het langst leefde (hun mediane levensduur was 13,6% langer dan de controlemuizen) maar ook de beste fysieke kracht en cognitieve vaardigheden behield tot op hoge leeftijd!

De wetenschapper deed ook biochemische tests op de muizen om te proberen een aantal mechanismen te achterhalen die aan deze gegevens ten grondslag liggen, en ontdekte enkele interessante veranderingen in DNA-markers (DNA-acetylering) en enzymactiviteitsniveaus (inclusief mTOR) die consistent waren met de resultaten op het gebied van levensduur en gezondheid.

Hoewel deze gegevens goed moeten worden bekeken en met een korreltje zout moeten worden ingenomen omdat muizen geen mensen zijn, zijn ze op zijn minst consistent met het idee dat het ketogene dieet een over het algemeen positieve levensstijlkeuze zou kunnen zijn, zelfs voor gezonde mensen.

- Jasper
Vorige post
Volgende post

Reactie plaatsen

Alle comments worden van te voren bekeken.

Bedankt voor het abonneren

Dit e-mailadres is al geregistreerd

Winkel de look

Kies optie

Bewerken
Terug op voorraad melding
this is just a warning
Inloggen