Coronavirus: wat weten we over de rol van ketonen?

Coronavirus: wat weten we over de rol van ketonen?

Jan 05, 2021Jasper Maalderink

Het is maart 2020 en de wereld wordt overspoeld met verwarring (en toiletpapier).

Nu de COVID-19-pandemie zo snel vordert en de stortvloed aan zogenaamd advies op je nieuwsfeed komt, is het moeilijk om te weten welk advies nuttig is en welk advies niet.


Het oppotten van toiletpapier en het drinken van liters sinaasappelsap (in de hoop dat het magere vitamine C-gehalte de immuunfunctie zal versterken en je tegen het virus zal beschermen) zal zeker geen levens redden.

In feite ervaart een behoorlijk aantal mensen nu gewichtstoename als gevolg van het feit dat ze binnen opgesloten zitten zonder toegang tot sportscholen en de nabijheid van koelkasten

We bekritiseren niet de verantwoorde keuze om thuis te blijven en verspreiding te voorkomen, maar wat we zeggen is dat het nu, meer dan ooit, belangrijk is om bewust te zijn van onze gezondheidskeuzes, zodat we onze algehele gezondheid niet schaden.

Hiermee voorkomen we dat problemen zoals obesitas, diabetes en hartaandoeningen worden verergerd, en bovendien ons immuunsysteem wordt aangetast.

Als experts in ketogene voeding dachten we hier bij KetoBalans dat het nuttig was om informatie te delen over de mogelijke relatie tussen ketogene diëten en COVID-19.

Ketonen kunnen mogelijk op ten minste twee manieren bescherming bieden tegen COVID-19.

Ten eerste ontdekte ze tijdens een studie op muizen, die afgelopen december in Science Immunology werd gepubliceerd, dat een ketogeen dieet muizen beschermt tegen een griepvirus, dat lijkt op de neef van COVID-19.

Het mechanisme waarmee het ketogene dieet de muizen beschermde, is hetzelfde mechanisme waarmee zuigelingen worden beschermd tegen de griep (*).

Omdat we weten dat baby's ook beschermd zijn tegen COVID-19, hoewel we nog niet zeker weten waarom, is het mogelijk dat het de ketonen van de baby's zijn die hen beschermen.

Ten tweede is het belangrijk op te merken dat het niet het COVID-19-virus is dat mensen doodt, het is de reactie van het lichaam op het virus.

Wanneer het lichaam overweldigd is (waarschijnlijker bij ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid), reageert het te sterk met wat bekend staat als een "cytokinestorm".

Dit is een mooie manier om te zeggen dat het lichaam tonnen ontstekingssoldaten afgeeft die kunnen leiden tot "acute respiratory distress syndrome" (ARDS) in COVID-19, de behoefte aan beademingsondersteuning en uiteindelijk de dood.

Van ketonen is bekend dat ze krachtige ontstekingsremmers zijn door de niveaus van een belangrijk molecuul genaamd NADPH te verhogen, het NLRP3-inflammasoom en andere mechanismen te remmen.

Daarom kunnen ketonen beschermen tegen de cytokinestorm die in ernstige gevallen van COVID-19 tot de dood leidt.

Op dit moment is de relatie tussen ketonen en COVID-19 nog steeds onderwerp van speculatie, hoewel onderzoekers hard aan het werk zijn om dat te veranderen.

Het is echter opmerkelijk dat er talloze klinische meldingen zijn van personen (inclusief ouderen en mensen met chronische ziekten) die in ketose verkeren en milde ademhalingssymptomen vertoonden - loopneuzen, keelpijn en milde hoest - evenals andere COVID -19-geassocieerde symptomen - bijvoorbeeld diarree - maar die verder in orde zijn.

Is het mogelijk dat ze besmet zijn en dat hun dieet de impact van het virus afzwakt? Wellicht.

In ieder geval zouden we zeggen dat je beter af bent om gewoon gezond te eten dan sinaasappelsap te drinken terwijl je verborgen zit in je fort, gemaakt van toiletpapier.

More articles

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter