Meteen naar de content

Klantenservice: info@ultimusnutrition.com

Ultimus Nutrition Blog

Beschermen ketonen tegen Alzheimer?

Ketonen bevorderen "netwerkstabiliteit" in de hersenen om mogelijk te beschermen tegen de ziekte van Alzheimer


Op 3 maart 2020 werd een tweedelige studie gepubliceerd in het tijdschrift PNAS, waarin twee belangrijke ontdekkingen werden gedocumenteerd:

Een nieuwe manier om hersenveroudering te meten op basis van iets dat 'netwerkstabiliteit' wordt genoemd.

Een manier om de 'netwerkstabiliteit' te vergroten en daardoor mogelijk de hersenveroudering te vertragen en het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer te verminderen
Wat is netwerkstabiliteit?

Netwerkstabiliteit is vermogen van de hersenen om te communiceren tussen  regio's.

Je kunt het menselijk brein zien als een team waarin samenwerking de sleutel is om het denkwerk goed gedaan te krijgen. Een grotere netwerkstabiliteit duidt op effectiever teamwerk en dus op een gezondere en efficiëntere hersenfunctie.

Om afnemende netwerkstabiliteit vast te stellen als een nieuwe manier om hersenveroudering te meten, namen de wetenschappers achter deze studie fMRI's (hersenscanvideo's) van 928 mensen en vergeleken hun netwerkstabiliteitsscores met hun leeftijd in jaren.

Ze ontdekten dat oudere mensen gemiddeld lagere netwerkstabiliteitsscores hadden en dat lagere netwerkstabiliteitsscores slechtere prestaties op cognitieve tests voorspelden.

Daarom concludeerden de wetenschappers dat afnemende netwerkstabiliteit een marker is voor hersenveroudering en cognitieve achteruitgang.

Kan het verbeteren van de netwerkstabiliteit de hersenveroudering vertragen?

Als het probleem is dat veroudering leidt tot een afname van netwerkstabiliteit en cognitieve functies, wat is dan de oplossing? Met andere woorden, hoe vergroten we de netwerkstabiliteit en, bij uitbreiding, de hersenveroudering vertragen?

In het tweede deel van deze studie namen onderzoekers gezonde volwassenen en maten hun netwerkstabiliteitsscores onder vijf verschillende omstandigheden:

  • als ze niets hadden gegeten (controle)
  • toen ze een standaard westers dieet aten
  • als ze een vetrijk, koolhydraatarm ketogeen dieet aten
  • na een suikerdrankje
  • na een drankje met ketonen

Ze ontdekten dat, in vergelijking met de controle, het westerse dieet en de suikerdrank de netwerkstabiliteit verminderde. In een alarmerend contrast, verhoogden het ketogene dieet en de ketonendrank de netwerkstabiliteit zelfs!

Het was niet eens zo dat de twee westerse dieet- en suikerdrankgroepen en de twee ketogene dieet- en ketonendrankgroepen alleen vergelijkbare effecten hadden op de netwerkstabiliteit van verschillende grootte - ze hadden volledig tegenovergestelde effecten!

Deze resultaten suggereren dat westerse diëten en suiker de hersenveroudering kunnen versnellen, terwijl ketogene diëten en ketonen de veroudering van de hersenen kunnen vertragen.

Hoewel er langetermijnstudies nodig zullen zijn om te bepalen of langdurige consumptie van een ketogeen dieet en/of ketonsupplementen echt beschermt tegen hersenveroudering en de ziekte van Alzheimer en de cognitieve functie verbetert, maak je op basis van deze gegevens de beste kans om in de buurt te komen deze resultaten als je de koolhydraten vermindert.

Vorige post
Volgende post

Reactie plaatsen

Alle comments worden van te voren bekeken.

Bedankt voor het abonneren

Dit e-mailadres is al geregistreerd

Winkel de look

Kies optie

Bewerken
Terug op voorraad melding
this is just a warning
Inloggen