Meteen naar de content

Klantenservice: info@ultimusnutrition.com

Ultimus Nutrition Blog

9 grafieken die de kracht van een low-carb dieet laten zien

Het koolhydraatarme, vetrijke ketogene dieet is een bewezen manier om af te vallen (1). Het heeft ook krachtige voordelen tegen diabetes type 2 en het metabool syndroom, en kan zelfs helpen bij de behandeling van kanker (2, 3, 4).

Hier zijn 9 grafieken die de vele krachtige voordelen van een ketogeen dieet laten zien.

1. Het kan je helpen om af te vallen


Meer dan 20 onderzoeken hebben aangetoond dat een koolhydraatarm of ketogeen dieet je kan helpen om af te vallen. Het gewichtsverlies is meestal veel groter dan bij een koolhydraatrijk dieet (5).

In de bovenstaande grafiek verloor de ketogene groep in het onderzoek meer gewicht, ondanks het feit dat hun eiwit- en calorie-inname gelijk was aan de niet-ketogene groep (6).

De ketogene groep had ook minder honger en vond het makkelijker om zich aan het dieet te houden. Dit suggereert dat een koolhydraatarm of ketogeen dieet een duidelijk "metabool voordeel" biedt ten opzichte van een koolhydraatrijk dieet.

 

2. Het helpt je om schadelijk buikvet te verminderen

Overtollig buikvet is een ernstige risicofactor voor allerlei soorten stofwisselingsziekten (11, 12). Dit soort vet kan het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden vergroten (12).

Interessant is dat een ketogeen dieet een zeer effectieve manier is om buikvet te verliezen.

Zoals in de bovenstaande grafiek te zien is, verminderde een ketogeen dieet het totale gewicht, het lichaamsvet en het buikvet veel meer dan een vetarm dieet (11).

Deze bevindingen waren duidelijker bij mannen dan bij vrouwen, waarschijnlijk omdat mannen de neiging hebben om meer vet op dit gebied op te slaan.


3. Het kan je helpen meer vet te verbranden tijdens het sporten

Een ketogeen dieet verbetert je "metabolische flexibiliteit" en helpt je opgeslagen lichaamsvet te verbranden voor energie, in plaats van glucose (9, 13, 14).

Uit de grafiek blijkt dat hardlopers die zijn aangepast aan een ketogeen dieet, tijdens een training 2,3 keer meer vet per minuut kunnen verbranden dan hardlopers met een vetarm dieet.

Op de lange termijn kan een verhoogd vermogen om vet te verbranden verschillende gezondheidsvoordelen bieden en beschermen tegen obesitas (15).

 

4. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen

In de loop der jaren kunnen koolhydraatrijke diëten en een slechte insulinefunctie leiden tot hoge bloedsuikerspiegels (16).

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot diabetes type 2, obesitas, hartaandoeningen en vroegtijdige veroudering, om er maar een paar te noemen (17, 18, 19, 20).

Interessant is dat een ketogeen dieet zeer gunstig kan zijn voor mensen met diabetes en een hoge bloedsuikerspiegel.

Zoals te zien is in de grafiek, kan het verwijderen van koolhydraten uit je dieet de bloedsuikerspiegel drastisch verlagen bij mensen die in het begin hoge bloedsuikers hebben (16).


5. Het vermindert drastisch de insulineresistentie

Net als bij de bloedsuikerspiegel is je niveau van insulineresistentie direct gekoppeld aan uw gezondheid en risico op ziekte (21, 22, 23).

Uit deze studie bleek dat een ketogeen dieet de insulinespiegels bij diabetici aanzienlijk verlaagde, wat wijst op een verminderde insulineresistentie (21).

De ketogene groep verloor ook 5,8 kg, terwijl de koolhydraatrijke groep slechts 1,9 kg verloor. De triglyceridenspiegels daalden met 20% in de ketogene groep, tegenover slechts 4% in de koolhydraatrijke groep.


6. Het kan helpen de triglyceridenwaarden te verlagen

Bloedtriglyceriden zijn een belangrijke marker voor de gezondheid van het hart en beschrijven de hoeveelheid vet in je bloed. Hoge niveaus zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen (24, 25).

Het verhoogde risico kan oplopen tot 30% bij mannen en 75% bij vrouwen (26).

Uit deze studie bleek dat een ketogeen dieet de nuchtere triglyceridenspiegels met 44% verlaagde, terwijl er geen verandering werd gevonden bij het vetarme, koolhydraatrijke dieet (24).

Bovendien was de hoeveelheid vet in het bloed na de maaltijd significant verminderd, zoals blijkt uit bovenstaande grafiek.

Het ketogene dieet verbeterde ook andere markers van het metabool syndroom. Het veroorzaakte bijvoorbeeld meer gewichtsverlies, verminderde de triglyceride:HDL-verhouding en verlaagde bloedsuikerspiegels (24).

7. Het kan HDL (het "goede") cholesterol verhogen

 

HDL-cholesterol speelt een sleutelrol in het cholesterolmetabolisme door uw lichaam te helpen het te recyclen of te verwijderen (27, 28).

Hogere HDL-waarden zijn gekoppeld aan een verminderd risico op hartaandoeningen (29, 30, 31).

Een van de beste manieren om HDL te verhogen, is door de vetinname via een koolhydraatarm of ketogeen dieet te verhogen (16).

Zoals je in de bovenstaande grafiek kunt zien, kan een ketogeen dieet leiden tot een grote stijging van het HDL-gehalte (16).

 

8. Ervaren honger is lager

Bij een dieet leidt constante honger vaak tot eetaanvallen of het volledig stoppen met het dieet. Een van de belangrijkste redenen waarom koolhydraatarme en ketogene diëten zo gunstig zijn voor gewichtsverlies, is het feit dat ze het hongergevoel verminderen.

In de bovenstaande studie werd een ketogeen dieet vergeleken met een vetarm dieet. De ketogene dieetgroep rapporteerde veel minder honger, ondanks het feit dat ze 46% meer gewicht verloren (6).

10. Het kan de tumorgrootte verminderen

 

Medische interventies voor hersenkanker kunnen niet gericht zijn op de groei van tumorcellen en hebben vaak een negatief effect op de gezondheid en vitaliteit van normale hersencellen (33).

Deze studie vergeleek een normaal dieet (weergegeven als SD-UR) met een caloriearm (KD-UR) en caloriebeperkt ketogeen maaltijdplan (KD-R) bij muizen met hersenkanker.

De balken in de grafiek geven de tumorgrootte weer. Zoals je kunt zien, waren de twee tumoren met 65% en 35% verminderd in de caloriebeperkte ketogene groep (KD-R) (33).

Interessant is dat er geen verandering plaatsvond in de ketogene groep met meer calorieën.

Andere studies bij mensen en dieren laten ongelooflijke voordelen zien tegen kanker, vooral wanneer het vroeg wordt ontdekt (34, 35, 36).

Hoewel het onderzoek zich nog in de beginfase bevindt, is het waarschijnlijk dat een ketogeen dieet uiteindelijk naast meer conventionele kankerbehandelingen zal worden gebruikt.


 

Vorige post
Volgende post

Reactie plaatsen

Alle comments worden van te voren bekeken.

Bedankt voor het abonneren

Dit e-mailadres is al geregistreerd

Winkel de look

Kies optie

Bewerken
Terug op voorraad melding
this is just a warning
Inloggen