Meteen naar de content

Klantenservice: info@ultimusnutrition.com

Ultimus Nutrition Blog

5 veelvoorkomende mythes in de keto-gemeenschap

Er zijn natuurlijk nog veel meer mythes, maar dit zijn de meestvoorkomende 

Mythe nummer 1: één manier van koolhydraatarm past bij iedereen

Hoewel keto-diëten onder de grote paraplu van koolhydraatbeperking vallen, zijn hun macronutriënten kleiner dan koolhydraatarme diëten.

Een typisch keto-dieet levert meer dan 65% calorieën als vet en niet meer dan 10% calorieën als koolhydraten, terwijl een niet-ketogeen koolhydraatarm dieet 50-65% calorieën als vet en tot 20% kan bevatten van calorieën als koolhydraten.

Maar is de ene beter dan de andere voor gewichtsverlies en andere gezondheidsverbeteringen?

Het hangt echt van de persoon af.

In onderzoeken is aangetoond dat gewichtsverlies en bloedglucose verbeteren wanneer koolhydraten worden beperkt tot minder dan 20 gram per dag, minder dan 50 gram per dag en minder dan 100 gram per dag.

En hoewel de wetenschap ook zegt dat het eten van een zeer koolhydraatarm, ketogeen dieet meer voordelen biedt, ontdekken sommige mensen dat ze het eigenlijk het beste doen met een niet-keto-benadering beter doen. En dit is helemaal aan jou.

En velen van ons gedijen op een vezelrijk, koolhydraatarm dieet, terwijl anderen helemaal niet veel vezels kunnen verdragen.

Daarom kunnen je "netto koolhydraten" en "totale koolhydraten" -inname erg op elkaar lijken als je een vezelarm dieet volgt, maar 25 gram of meer verschillen als je veel vezels opneemt in je keto- of koolhydraatarme levensstijl.

Het letterlijk volgen van een keto- of koolhydraatarm "systeem" kan je helpen om de resultaten te bereiken die je zoekt, maar het kan zijn dat je een beetje moet experimenteren om erachter te komen wat het beste voor je is.

Mythe nummer 2: te veel eiwitten eten kan gewichtsverlies verhinderen

In boeken, online forums en sociale media is er veel angst geuit dat te veel eiwitten kan zorgen voor een minder gewichtsverlies bij keto- of koolhydraatarme diëten.

Dit is echter een relatief nieuw idee en een idee dat niet wordt ondersteund door gepubliceerde wetenschap of anekdotisch bewijs.

De meest voorkomende fout die gemaakt wordt is dat een hoge eiwitinname leidt tot gluconeogenese, een proces waarbij de lever glucose maakt uit aminozuren en andere verbindingen.

Gluconeogenese is echter een vraaggestuurd proces, wat betekent dat het alleen plaatsvindt als je lichaam glucose nodig heeft - wat in de meeste gevallen niet het geval is als je een keto- of koolhydraatarm dieet volgt en fat-adapted bent.

Wanneer de inname van koolhydraten erg laag is, kan gluconeogenese glucose leveren voor de weinige structuren van je lichaam die NIET op ketonen kunnen werken (rode bloedcellen en delen van de hersenen en nieren), maar dit heeft op geen enkele manier invloed op het gewichtsverlies.

Hoewel het de ketonwaarden kan verlagen, is het zeer onwaarschijnlijk dat het consumeren van matige hoeveelheden eiwit het gewichtsverlies vertraagt. In de meeste gevallen zijn de eiwitten een zelfbeperkende voedingsstof, wat betekent dat het moeilijk is om te veel te eten (tenminste op regelmatige basis).

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer zwaarlijvige volwassenen een keto-dieet volgen dat beperkt is tot 20 gram koolhydraten per dag met onbeperkte hoeveelheden eiwit en vet, ze minder honger en meer verzadiging ervaren, wat leidt tot een lagere calorie-inname en natuurlijk gewichtsverlies (*), (*).

Mythe nummer 3: je moet meer vet eten als je niet afvalt

Een van de redenen waarom keto-diëten zo goed werken om af te vallen, is dat ze het insulinegehalte verlagen en je gemakkelijk toegang geven tot je eigen vetreserves voor energie. Deze manier van eten helpt je ook om minder calorieën binnen te krijgen door natuurlijke onderdrukking van de eetlust.

Als je niet meer afvalt met een keto-dieet, is het waarschijnlijk niet de oorzaak van te weinig vet eten.

Als je al een dieet volgt dat meer dan 65% van de calorieën als vet bevat, zal je lichaam overtollige vetcalorieën - van boter, room, olie, enz. - verbranden voor energie in plaats van opgeslagen lichaamsvet te verbranden.

Probeer in plaats van je vetinname te verhogen, wat meer eiwitten te eten.


Aanvullende tips om een ​​plateau voor gewichtsverlies te doorbreken, zijn onder meer het veranderen van de timing van maaltijden, actiever zijn en ervoor zorgen dat je niet te veel koolhydraten of calorieën binnenkrijgt uit koolhydraatarme eten  of verpakt voedsel.

Mythe nummer 4: intermittent fasting is het beste voor iedereen die keto eet

Als je een keto-manier van eten volgt, is intermittent fasting (IF) dan de beste manier om gewichtsverlies te maximaliseren, de bloedsuikerspiegel te optimaliseren en de algehele gezondheid te verbeteren?

Hoewel deze bewering de afgelopen jaren herhaaldelijk is gedaan sinds IF populair werd, is dit een ander gebied waarop de individu een belangrijke rol speelt.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om hun "eetvenster" op 8 uur of minder te houden door twee maaltijden te eten, waarbij ze de meeste dagen het ontbijt of het avondeten overslaan. Als je 's ochtends (of 's avonds) geen honger hebt en je goed voelt bij slechts twee maaltijden per dag, is er geen reden om te ontbijten of te dineren. IF kan dan heel goed bij je passen.

Andere mensen eten echter liever drie maaltijden per dag terwijl ze een keto-levensstijl volgen. In tegenstelling tot intermittent fasting, merken ze dat ze hun eetlust beter kunnen beheersen en meer energie hebben als ze het ontbijt, de lunch en het avondeten consumeren.

Belangrijk is dat geen van beide manieren van eten beter is dan de andere; zoals hierboven vermeld, is het erg individueel. Het is veel waarschijnlijker dat je je beste resultaten behaalt door te doen wat voor jou natuurlijk aanvoelt op een manier die je op lange termijn kunt volhouden.

Mythe nummer 5: alle koolhydraatarme zoetstoffen moeten worden vermeden

Koolhydraatarme zoetstoffen zijn bekritiseerd door sommigen in de keto-gemeenschap.

De meest voorkomende beschuldigingen zijn dat deze zoetstoffen het verlangen naar zoetigheid en geraffineerde koolhydraten opwekken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en dat zelfs de "natuurlijke" soorten zoals stevia verwerkte producten zijn en een negatieve invloed kunnen hebben op de metabolische gezondheid.

Hoewel deze kritiek in bepaalde gevallen waar kan zijn, wordt geen rekening gehouden met individuele reacties.

Het valt niet te ontkennen dat koolhydraatarme zoetstoffen weinig of geen gezondheidsvoordelen bieden en geen belangrijk onderdeel mogen uitmaken van iemands dieet. Dit geldt niet voor stevia aangezien dit een natuurlijke zoetstof en een antioxidant is.

Voor anderen kunnen suikervervangers de eetervaring verbeteren en het gemakkelijker maken om consistent koolhydraatarm te blijven. De mythe dat alle koolhydraatarme zoetstoffen slecht zijn, moet begraven worden.

Het is volkomen logisch om alle zoetstoffen te vermijden als je ze niet goed verdraagt.

Maar als je hebt ontdekt dat zoetstoffen je niet op een negatieve manier lijken te beïnvloeden en je bent van plan ze te blijven gebruiken, zorg er dan voor dat je een van de beste keto-zoetstoffen kiest die geen nadelige invloed hebben op je inspanningen om af te vallen, bloedglucoseregulatie of ketonspiegels (vooral als je keto volgt voor therapeutische doeleinden).

Vorige post
Volgende post

Reactie plaatsen

Alle comments worden van te voren bekeken.

Bedankt voor het abonneren

Dit e-mailadres is al geregistreerd

Winkel de look

Kies optie

Bewerken
Terug op voorraad melding
this is just a warning
Inloggen